film

reviews


 

 

Mio min Mio (1987)

Regi:
Vladimir Grammatikov
Produksjonsland
Sverige/
Sovjetunionen/Norge
Genre
Barn, fantasi, eventyr
ENGELSK tittel
Mio in the Land of Faraway
Spilletid
95 minutter
Produksjon:
Ingemar Evje
Manus:
William Aldridge
Basert på boken "Mio min Mio" av:
Astrid Lindgren


Cast inkluderer:

Karakter Skuespiller Vurdering
Mio Nicholas Pickard
Jum-Jum Christian Bale
Kongen Timothy Bottoms ½
Veversken Susannah York ½
Kato Christopher Lee ½
Sverdsmeden Sverre Anker Ousdal ½
Eno Igor Isulovitch ½
Tante Edla Gunilla Nyroos ½
Fru Lundin Linn Stokke ½
Benkes Pappa Stig Engström ½
Ånden Geoffrey Staines ½
Jum-Jums mamma Lubov Germanova ½

 

Handling

Bo Wilhelm Olsson bor hos onkelen og tanten sin i Stockholm. Moren døde da han ble født, og han vet ikke hvem faren er. Men tante Edna og onkel Sixten er ingen god erstatning, og Bo drømmer hele tiden om å finne sin far. Så en kveld når han sniker seg ut for å gå en tur, kommer han over en flaske med en ånd i. Og før han vet ordet av det er han på vei til landet i det fjerne for å møte sin far - kongen...

 

Kritikk

Mio min Mio er basert på en herlig og magisk liten barnebok av Astrid Lindgren. I denne filmatiseringen av russeren Grammatikov forsøker man å gjenskape det eventyrlige og skape en filmatisk virkelighetsflukt for barn. Det lykkes dessverre ikke helt, og for de som har lest boken, kommer garantert en nedtur.

Problemet er ikke at man ikke er tro mot Lindgren, men manusforfatter William Aldridge er kanskje filmens svakeste side allikevel. Dialogen han har skrevet er ofte på grensen til patetisk. Han forklarer narrasjonen alt for grundig, som om det var barn i fireårs-alderen filmen var for. Men dersom man ser på bruken av vold og mystikk finner man dog raskt ut at ungene bør være litt eldre før man lar dem se denne filmen, og da burde dialogen vært skrevet deretter. Videre er fotografien ujevn, og varierer mellom til tider vakre tagninger til bildekomposisjoner med direkte dårlig lyssetting. Klippejobben er også ødeleggende for progresjonen i narrasjonen, og den sitrende eventyrlige følelsen som man forventer å kjenne uteblir.

Skuespillet er jevnt godt, spesielt er Nicholas Pickard i tittelrollen svært engasjerende. Hans gode venn Jum-Jum er spilt av Christian Bale. Det lille Walisiske vidunderbarnet vi så i Spielbergs Empire of the Sun - en film han praktisk talt holdt oppe på egenhånd. Her i Mio min Mio ser det ut til at han tar det hele som en transportetappe. Videre er resten av besetningen god med Christopher Lee i en rolle man synes man har sett ham i før, og med Sverre Anker Ousdal som en engasjerende smed. Timothy Bottoms (med karriere som en jevn nedtur siden brakstarten i 1971) har en av de mest ubetydelige rollene en skuespiller med 'first-billing' har hatt på svært lenge.

Mio min Mio er utgitt i Norge med svensk tale og norsk tekst. Alle de opprinnelig engelsk-talende skuespillerne har blitt dubbet, noe som ganske sikkert ødelegger for de mest observante barn (eller voksne). Dersom man kan få tak i den, er orginalversjonen utvilsomt å anbefale.

Copyright © 31.7.1997 Fredrik Gunerius Fevang