film

reviews


 

 

My Left Foot (1989)

Regi:
Jim Sheridan
Produksjonsland
Irland
Genre
Drama, biografi
Norsk tittel
Min venstrefot
Spilletid
103 minutter
Produksjon:
Noel Pearson
Manus:
Shane Connaughton
Jim Sheridan
Basert på boken av:
Christy Brown


Cast inkluderer:

Karakter Skuespiller Vurdering
Christy Brown Daniel Day-Lewis
Mr. Brown Ray McAnally
Mrs. Brown Brenda Fricker ½
Mary Carr Ruth McCabe ½
Dr. Eileen Cole Fiona Shaw ½
Old Benny Eanna MacLiam ½
Old Sheila Alison Whelan ½
Old Tom Declan Croghan ½
Young Christy Hugh O'Conor
Lord Castlewelland Cyril Cusack ½

 

Kritikk

Helhjertet og velspilt biografisk drama om den cerebral parese-rammede kunstneren og forfatteren Christy Brown. Filmen er basert på Browns selvbiografiske bok med samme navn som filmen, og markerer debuten til regissør Jim Sheridan. Han styrer filmen i en solid retning mens det glimrende manuset (skrevet av Sheridan sammen med Shane Connaughton) gir Daniel Day-Lewis et godt utgangspunkt i hovedrollen.

Og det er Day-Lewis som er My Left Foot sin virkelige styrke. Hans portrett av Christy Brown er like kynisk som inderlig, og like sjarmerende som frustrerende. Det er ingen stakkarslige toner ute og går her. Gleden han blir fylt med når han greier noe nytt (og dagligdags for oss andre), og - motsetningsvis - bitterheten som tar ham når hans bestrebelser ikke ender i suksess, er så inderlig at vi deler den med ham fullt ut. Det er en nyansert karaktertolkning som ufarliggjør sykdommen. Christys begjær og feilgrep er som alle andre menneskers, men den sterke indre kraften driver ham hele tiden til å strekke seg etter noe nytt.

Daniel Day-Lewis fikk Oscar for beste hovedrolle. Han får også god hjelp fra birolleinnehvaverne med Brenda Fricker og Ray McAnally som foreldren, og ikke minst en bravura-forestilling av unge Hugh O'Conor (senere blant annet i The Young Poisoner's Handbook) som den unge Christy.

Copyright © 6.10.1997 Fredrik Gunerius Fevang