film

reviews


 

 

Private Parts (1997)

Director:
Betty Thomas
COUNTRY
USA
Genre
Comedy/Biography
NORWEGIAN TITLE
Howard Sterns edle deler
RUNNING TIME
109 minutes
Producer:
Ivan Reitman
Screenwriter (based on the book by Howard Stern):
Len Blum
Michael Kalesniko


Cast inkluderer:

Karakter Skuespiller Vurdering
Howard Stern Howard Stern
Robin Quivers Robin Quivers
Alison Stern Mary McCormack ½
Fred Norris Fred Norris ½
Kenny Paul Giamatti ½
Gary Dell'Abate Gary Dell'Abate ½
Jackie Martling Jackie Martling ½
Gloria Carol Alt ½
Cameos Mia Farrow
David Letterman
Ozzy Osbourne
Iggy Pop
Slash
John Stamos
½

 

Handling

Howard Stern er en merkelig skrue som sjelden treffer blink i noe av det han foretar seg - en tendens han har hatt med seg helt fra barndommen. Men det han er fast bestemt på, er å lykkes som radiomann, og hans mange forsøk fører ikke til at han mister troen - tvert om…

 

Kritikk

Bæsj, tiss og promp på film er noen ganger morsomt. Problemet med filmer som baserer sin eksistens på denne innfallsvinkelen bruker å være en manglende evne til å koble inn litt intelligens og en rimelig balansegang til det morsomme. Happy Gilmore er et godt eksempel på en nylig sådan film. Det er Private Parts sin evne til å unngå denne fellen som hever den opp på et svært høyt nivå - både som komedie og som en interessant biografisk beretning.

Betty Thomas regisserte med en viktig grunnleggende forståelse for Stern og hans verker, og med en tidvis briljant evne til å kombinere (og tematisk differansiere) filmens omfang av eksplisitt komedie og dramatisk materiale. Idet hun med forståelse tolker komikeren og radiomannen Howard Stern i lys av (om noe ironisk) hans barndom, studietid og kjærlighet til kona Alison, skaper hun en narrativ presentasjon og progresjon som virkelig, og overraskende, utvikler Private Parts fra en "fart comedy" til en kompleks og meget effektiv film om en eksentrisk personlighet.

Vi sympatiserer problemløst med den særegent sjarmerende Stern, og da er det ikke så viktig hvordan han faktisk er som privatperson i virkeligheten. Ettersom Stern også spiller seg selv, blir det aldri snakk om hvorvidt fremstillingen er troverdig eller ei, men langt mer en ustoppelig samling av den eksentriske mannens påfunn og personlighet. Her er det selvsagt klipp-og-lim av fyrens virkelige personlighetstrekk og opplevelser og dramatiserte versjoner av dem, men dette er også noe av grunnen til at filmen er smått genial: Filmens uforskammede og utilslørte bruk av Stern i rollen som en versjon av seg selv gir oss anledning til å gruble over i hvilken grad det vi ser på, egentlig er skuespill. Det er en snedig og morsom filmform som gir Private Parts det lille ekstra som andre og tilsvarende dramatiserte biografier ikke har.

Blant en eiendommelig samling av ekte personer og delvis oppdiktede karakterer er det Paul Giamatti som Sterns nemesis i NBC som stjeler showet.

Copyright © 9.12.1997 Fredrik Gunerius Fevang